Categories
Design Diary

Office evolution

This is what my office looked like originally.

At first I shared the office with a full-time graphic designer. Nowadays I have the office to myself, except when various people come in and use the graphics computer.

When that change first happened, I rearranged the desks like this:

This was okay for many months. I really liked having the extra work space that the second L-shaped desk gave me. However, the room was really cluttered, and I felt I could do more with the space if that second desk was taken out. I ended up trading it for my boss’ old desk, and I put the graphics computer on her desk rather than the flimsy white table it had been sitting on. Everyone was pleased to be using a real desk at last, and I was happy that the room was more open. You can see that layout in this movie I took at Christmas time, and in these two pictures:

However, the loss of the arm of that second L-shaped desk eliminated what I considered to be useful privacy. Now I had people coming up standing behind me all the time, which was the last thing I wanted to encourage. It’s just not feng shui.

So I spent a few months pondering what sort of furniture arrangement would make it so that people wouldn’t stand behind me, and also allow better traffic flow through the office, since it’s essentially a hallway these days. Finally I drew up a floorplan of the room using the ceiling tiles as measurements, and that enabled me to move things around without actually moving them…so I tried lots of different arrangements that I hadn’t considered before.

That led me to this work-in-progress:

It may not look like much in the pictures, but I got it rearranged a bit more after I took them, and I think it’s going to be pretty sweet when I’m all finished (and I’ve had a chance to dust, yeesh). Only time will tell if it’ll keep people from coming up behind me, but the idea is that the arm of the desk pointing towards the door will create the feeling of a hallway, so that people won’t turn left and come into my desk area.

What’s great about this layout is that there is a much wider path to walk through the office. I’m thinking it will work out pretty well.

I’ll put up final photos once I’m done.

Edit: I just realized you can’t really make out the door I’m talking about in any of the new pics. It’s to the left of the CD shelf. You actually do see it in the second new picture, but it’s hard to tell that it’s a door :>

(That gray strip alongside it is not the door frame; it’s a shadow due to the fact that the wall juts out behind the door, causing the door to only open about 90 degrees. The reason for this is there is a water fountain on the other side of the wall. And Now You Know.)